V. etnoökológiai szeminárium (2013. december 8–9.) – Paul Nadasdy

Ezúttal is egy különleges embert sikerült meghívnunk. Paul Nadasdy, a magyar Nádasdy család külföldre szakadt, etnobiológiával és (jó értelemben vett) politikai ökológiával foglalkozó sarja, egyetemi professzor jön hozzánk. Arra kértem, hogy arról tartson nekünk előadásokat, hogy az állam hogyan hat intézkedéseivel, akár jó szándékú szabályzásaival a hagyományos táj és ember viszonyra, hogyan torzítja a fenntarthatóbb tájhasználatot eredményező hagyományos tájszemléletet, hagyományos ökológiai tudást. A kérdés nem csak Kanadában időszerű. Az európai és a hazai természetvédelem egyik kulcskérdése, hogy hogyan viszonyulunk a tájban élőkhöz, a gazdálkodókhoz. Tudatában vagyunk-e annak, hogy természetvédelmi kezelési tevékenységünk milyen hatással van a tájban élők gondolkodásmódjára, motivációira, még meglévő hagyományos ökológiai tudására? A kérdést Nyugat-Európában már intenzíven kutatják olyan gazdák között, akik már alig rendelkeznek hagyományos ökológiai tudással. Az utóbbi években hazánkban is indultak ilyen célzatú kutatások, ezeket is segítheti majd a szeminárium. A szeminárium egyrészt elméleti és módszertani kérdéseket fog feszegetni, másrészt zömmel kanadai példákon mutatja be a fenti kérdéskört. A szeminárium nyelve az angol.

Botanikusok, zoológusok, ökológusok, hivatásos és civil természetvédők, néprajzosok, antropológusok, tanárok, ökológiai közgazdászok és más, tájjal és emberrel foglalkozók jelentkezését várjuk!

Jelentkezési

-határidő: 2013. október 20.

-cím: molnar.zsolt@okologia.mta.hu

-mód: név, intézmény, telefon, email, érdeklődési terület (tudományág, téma)

Vácrátóti és Vácrátót közeli szállás keresésében kérek segítséget: igen   nem

Seminar on the Culture and Politics of Ecological Management

Vth ethnoecological seminar in Vácrátót

8-9 December 2013

MTA Centre for Ecological Research, Vácrátót, Hungary

The production of environmental knowledge is an inherently political process, as is its deployment in efforts to protect and/or manage particular environments. These politics are especially evident in cross-cultural contexts, such as those involving indigenous peoples. This seminar focuses on the political dimensions of environmental knowledge production and its use in environmental management and governance. The goal is to give environmental scientists (incl. botanists, zoologists) as well as conservation practitioners a better understanding of the politics that shape the fields in which they work. Although we will consider case studies from around the world, we will pay particular attention to the northern Canadian context, which is the focus of my own research. (Readings marked with an asterisk (*) are highly recommended; others are just recommended for those with particular interest in the topic. Pdf-s will be provided to participants.)

Program PDF